Du promenerar säkert flera gånger om dagen med din bästa vän och tänker att hunden har fått tillräckligt med motion. Men har du funderat något på deras psykiska stimulans? En hund behöver mental träning likaväl som daglig motion. Vissa hundraser kräver mycket mental stimulans får att må bra, annars börjar de hitta på rackartyg. 

Aktiveringsleksaker

Om du märker att hunden fortfarande har energi kvar efter en långpromenad betyder det inte att hunden vill gå ut igen, den vill använda huvudet istället för benen. Med aktiveringsleksaker kan hunden få använda huvudet för att lista ut hur man får ut godiset ur leksaken. Leksaken kan åka fram när hunden varit duktig eller under en tråkig dag med dåligt väder. Det är också en bra tidsfördriv om du måste hunden ensam hemma i några timmar.

Spåra

En favoritsyssla för många hundar är att spåra och få använda nosen. Du kan börja träna hunden inomhus, lägg ut godisar som hunden får nosa upp. I början ska godiset ligga helt synligt och allt eftersom hunden blir bättre på att leta gör du det svårare och svårare. Till slut är det dags att gå ut i skogen och göra övningen ännu svårare. Till slut kan du börja byt ut godiset mot andra saker, exempelvis hundens favoritleksak. Varje gång hunden lyckas ska du överösa den med beröm och klappar, det är så hunden lär sig associera leken med något glädjefullt och belönande.

Agility

Andra väljer att träna den fysiska och psykiska biten samtidigt med agility. Hunden ska ta sig genom en hinderbana i en specifik ordning på så kort tid som möjligt. Agility passar nästan alla hundraser men specifik de smartaste raserna collie, retrievers, schäfer och pudlar.