För att kunna tävla med din katt ska du vara medlem i en kattklubb, på så sätt får du kolla på tävlingar och hur det går till och vad du bör tänka på och göra din anmälan till tävlingar. 

Att ställa ut katt på en utställning kräver en del jobb för att kunna lyckas och vinna priser. Innan du kan ta din katt på en utställning är det en saker du bör tänka på. Har du en raskatt så ska det finnas stamtavla, katten måste också vara vaccinerad och ID-märkt. Om du ska ställa ut en huskatt så behöver du ett huskattsbevis som man ansöker om på Sveriges Kattklubbars Riksförbund (Sverak).

Det är ju en tävling om skönhet och katten måste vara välvårdad och ren om den överhuvudtaget ska ha någon chans i tävlingen. Det gäller som  kattägare att se till att katten är i topptrim, bland annat att klor är klippta innan tävling och att den är så snygg den bara kan bli.

För att katten ska känna sig lugn och trygg så kan du ta med leksaker som katten brukar aktivera sig med hemma, en bur som katten är van att färdas och vara i är också tryggt för katten. När du väl är på plats för utställningen så börjar det med en veterinärbesiktning av katten sedan så kan katten skrivas in och tävlingarna kan börja.

Är du förstagångstävlare så kolla upp med din kattklubb som kanske anordnar kurser hur det går till eller så finns erfarenheten hos andra kattägare som varit med förr och tävlat. Oavsett så lyckat till med tävlandet och hoppas din katt vinner många priser.