Olika hundraser kräver olika pälsskötsel och normalt sett är de korthåriga raserna lättast vad gäller just pälsen. Vissa raser kräver att pälsen trimmas medan andra knappt kräver att man borstar dem alls. Står man i begrepp att skaffa hund är det bra att ta reda på hur pass mycket hundrasen kräver liksom att fundera hur mycket tid man är villig att lägga ner på pälsvård.

Brushing a dog isolated on white background

En korthårig hundras behöver i regel inte tvättas så ofta, några gånger per år kan räcka gott. Beroende på längden på pälsen behövs lite olika borstar, använd en med korta taggar för en släthårig hund typ boxer och en med lite längre borst för till exempel schäfer.

En långhårig hund behöver borstas minst en gång i veckan och ibland oftare på ställen där tovor lätt bildas. Dessa hundar behöver badas regelbundet och det räcker inte enbart med ett bra schampo, balsam är nödvändigt för ett bra resultat.

Krullhåriga hundar släpper i regel lite päls, men behöver trimmas ofta. För att undvika tovor behöver man använda balsam vid bard och här kan en stor karda vara till bra hjälp.

Införskaffa dig alltså bra kunskap om vad hunden behöver gällande pälsvård och börja träna tidigt med både bad och borstning för att underlätta i framtiden.