Många tror nog att alla katter är egentligen likadana, det är bara vissa personlighetsdrag som täckning som skiljer dem åt. Katter må har mindre tydliga rasskillnader än hundar, men det är helt klart skillnad från ras till ras. 

Innan man skaffar sin första katt, finns det mycket att tänka på. Saker ska införskaffas, man ska ha försäkringar och vara redo att ta hand om en levande varelse i upp till 20 år. Men många glömmer att kolla på rasaspekten.

Inomhuskatt

892198_neva_masquerade_cats

Bor man i lägenhet, mitt i stan eller vill av någon annan anledning ha en inomhuskatt, är det bättre att köpa en passande raskatt än en vanlig bondkatt. Inomhusraser såsom perser, brittisk korthår, exotic, scottish fold och liknande är avlade för att leva liv inomhus. De har sköra pälsar som förstörs om de är utomhus, deras temperament är väldigt lugna så de blir aldrig stressade av att leva på en mindre yta. De är avlade som sällskapskatter, inte råttjagare eller lekkamrater. Denna typ av katt älskar att mysa med sina ägare och latar sig gärna dagarna i ända.

Råttjägare

På en bondgård vill man ha en katt som fångar mössen och håller koll på bondgården om nätterna. En vanlig bondkatt är sannerligen lämpad för jobbet, men även starka och smidiga renraser klara av uppgifter. Bengalkatter är starka och snabba, de är lite större än vanliga katter och har sprudlande energi. De kan vara svåra att hålla som inomhuskatter (även om många gör det eftersom de är dyra att köpa).

Köp en katt som kommer att trivas i den livssituationen om du kan ge den, då blir ni båda lyckligare.