Katter är mysiga kamrater att ha. Självständiga, viljestarka, men också keliga krabater som gillar sällskap och stimulans och som med alla andra husdjur krävs det att man har rätt utrustning och gör sitt hem så katt-vänligt som möjligt.

De är ju egentligen utomhusdjur, men i många fall kan det vara så att man inte har direkt tillgång till ett säkert ställe för misse att springa omkring själv utomhus och då får man se till att man anpassar inomhus-miljön för att de ska få den stimulans som krävs för en lycklig katt.

Här i Sverige har vi lyckligtvis förhållningsregler när det gäller husdjur, som man kan ta del av hos Jordbruksverket för att få hjälp att skapa den bästa möjliga miljön för sina fyrbenta vänner.

Har man en katt som mest är inomhus så måste man ersätta den naturliga utomhusmiljön på bästa sätt, till exempel genom att förse katten med saker som klösträd som erbjuder ett alternativ till soffan om man nu absolut inte vill ge upp vardagsrumsmöblemanget till förmån för kattens sylvassa klor.

Det är ju också viktigt att ersätta naturen med en inomhustoalett för misse att uträtta sina behov i. Det finns idag många olika sorters kattsand som minimerar lukten inomhus och gör lådan mer intressant för katten. Katter är ju väldigt renliga djur och gillar inte om toaletten är smutsig eller luktar för mycket.

Naturligtvis ska man också ha en mysig sovplats för misse om man nu inte tycker det är allra mysigast att ha en sängkamrat spinnandes i fotändan av sängen. Köper man en egen korg eller bädd till katten så kan man träna den att använda den, precis som med klösträden, genom att spreja med kattmynta till exempel.

Sen är det ju också saker som matskålar, utrustning för hygien och vård, som borstar, och så klart leksaker! Att ha katt är lite som att ha barn men det man får tillbaka i kärlek och trivsamhet är mer än värt mödan man lägger ner på misses omgivning och bekvämlighet.