Hundar som arbetar och gör nytta på ett sätt eller annat kallas för brukshundar. Dessa delas upp i ett par olika kategorier beroende på vad det är de används till.

8258066-service-dog

Har man själv en hund som ska tränas inom några av områdena nedan kan det vara bra att ha lite träningsutrustning hemma, webbutiker som Häromi har det mesta man kan tänkas behöva.

Assistanshundar

Den mest arketypiska assistanshunden är ledarhunden, de som hjälper blinda personer att ta sig runt i världen. Idag så tränar man dock hundar för andra assistanspositioner, så som att hjälpa funktionshindrade personer med olika former av kroniska sjukdomar.

Tjänstehundar

Hundar som arbetar inom områden som tull, militär, polis, räddningstjänst och bevakningsföretag kallas tjänstehundar. Dessa kan användas för att skydda någon eller något, hjälpa till att sniffa fram narkotika eller användas för att rädda människor. För inte allt för länge sedan utbildade man oftast dessa hundar på statens hundskola i Sollefteå, men sedan de gick i konkurs 2007 utbildas de istället antingen av hundföraren själv med hjälp av ideella organisationer som Svenska Brukshundsklubben.

Jakthundar

Vanligen brukar man göra skillnader mellan vanliga jakthundar och brukshundar, men det finns även speciellt tränade eftersökshundar som används för att spåra vilda djur som skadeskjutits eller blivit skadat av trafik. Dessa hundar måste enligt jaktförordningen finnas på plats inom två timmar vid jakt av ett par olika djur.

Draghundar

Även kända som slädhundar, dessa är vilken hund som helst som används för att dra en släde, cykel, vagn eller annat fordon. Dessa hundar är oftast större raser som generellt sett är både uthålliga och bra på att vistas utomhus i låga temperaturer.

Vallhundar

Dessa hundar vallar olika typer av kreatur, får är bland de vanligaste idag, vilket är varför begreppet fårhund är så känt. Vallhundar har använts i över 10 000 år, så det är inte undra på att flera raser är väldigt lämpade för detta. Det som gör en hund till en bra vallningshund är samma sak som gör de till en bra jägare. Genom selektiv uppfödning har människan lyckats behålla hundars jaktförmågor men samtidigt minimera hundens naturliga inställning till att behandla kreaturen som bytesdjur.