Många som köper en katt låter den komma och gå som den vill. Man vet att katter är ensamvargar och självständiga så man bryr sig inte om den gör fel eller inte ens lyssnar till sitt eget namn. 

Det alldeles för få personer vet är att katter kan man faktiskt träna. Mer avancerade tricks och liknande kanske är få katter förunnat att lära sig men enklare träning går lika bra som med hundvalpen.

Det enda du behöver i början är kattgodis (sådant kan du köpa hos Swecat).

Det man kan börja med är ”sitt” och ”ligg”. Ta fram en godisbit och låt katten få nosa på den utan att äta. Medan den nosar kan du lägga handen på kattens svank och mjukt trycka nedåt. När katten börjar sätta sig säger du ”sitt”. Ge katten godisen när den sitter fint.

Gör samma sak för att lära den att ligga. Tryck mjuk mitt på ryggen medan katten nosar på godisen och säg ”ligg”. När katten har lagt sig kan du ge den godisen.

Fortsätt att göra så här en eller två gånger per dag tills du inte behöver trycka ned katten i sitt- och liggställningen. Godiset kan dock vara ett krav betydligt längre eftersom den inte förstår varför den ska lyssna på dig annars.

Katten kan skilja på enstaka ord men lyssnar mest efter var s-ljudet kommer i ordet. En katt hör lättast s-ljud och därefter i-ljudet. Därför fungerar orden sitt och ligg bra. Man kan också använda ”stå” för att lära katten att ställa sig på bakbenen på kommando. För att lära katten detta kan man höja en godis ovanför kattens huvud tills den ställer sig upp för att få tag på den. Så fort den reser sig upp säger du ”stå” och ger godisen.

Man kan fortsätta träna tills katten tröttnar men några gånger om dagen räcker gott och väl. Sedan behöver man bara träna och ha tålamod. Så klart spelar det roll vilken relation du har till katten. Ju bättre vänner ni är, desto lättare kommer det att vara att träna honom eller henne.