Vintern utgör alltid speciella utmaningar för hundägare och det är viktigt att veta exakt hur detta påverkar ens hund. Här tittar vi på vad man specifikt ska tänka på när man är ute på vintern med hunden.

Säker i mörkret

När det är vinter kommer det ofta vara mörkt ute när man behöva rasta hunden. Detta betyder att man måste tänka lite extra på hur man själv och hunden håller sig säker. En sak man kan använda sig av är ett självlysande koppel som tydligt visar på att det finns någon i båda ändarna av det. Ett sådant går bland annat att köpa här.

Päls och kyla

Pälsen är avgörande för hur bra en hund klarar av kyla. Längden spelar en stor roll här. Man kommer väldigt långt bara med sunt förnuft här. En hund med tjockare och längre päls kommer så klart vara bättre skyddad mot kylan än en korthårig hund. Men pälsen är inte den enda faktorn. En mager hund kommer naturligt ha mindre skydd mot kylan. Detta gör magra och korthåriga hundar speciellt utsatta för kylan under vintern och kommer behöva extra skydd när de är utomhus.

Känsliga tassar

Hundars tassar må klara av kyla bättre än våra egna fötter, men de kan fortfarande ta skada om man inte är försiktig. Om det exempelvis saltas där man promenerar finns det risk att huden på tassarna spricker om man inte är noga med att tvätta dem efteråt med ljummet vatten. Varmt vatten kan göra ont för hunden av samma anledning som det gör ont för oss att tvätta händerna i hett vatten. Det kan också vara bra att smörja in tassarna med salva så är de mer förberedd för en promenad på vintern. Man kan enkelt och billigt göra sin egen salva. Ett annat alternativ är så klart att använda hundskor, men detta innebär oftast en vaneperiod för hunden.