Det är inte alla hundar som passar för att ge sig ut med sin husse eller matte och en cykel. Framförallt så ska man inte börja cykelträna med sin hund i allt för tidig ålder då hundens muskulatur och annat inte är fullt utvecklat. 

När du börjar med detta så gäller det att skaffa sig en bra cykel om man inte redan har detta. Hos cykelkraft.se så hittar du garanterat den modell som passar dig bäst, men också bra tillbehör som kan passa för dina turer ut med hunden. Det är också en fördel att skaffa dig en cykelspringer för hunden som du monterar på din cykel. När du börjar att träna din hund så kör inte på allt för hårt utan låt den i lugnt och sakta mak lära sig hur det fungerar att springa kopplad bredvid din cykel.

Något som kan vara bra är att låta hunden göra sina behov innan ni ger er ut på era turer, det blir inte så bekvämt om hunden blir tvungen att stanna för att göra det den ska göra. För din och hundens säkerhet så ska hunden springa på din högra sida så att du befinner dig mellan hunden och den andra trafiken på vägen. Att lära hunden olika kommandon då ni cyklar kommer att göra det mycket enklare. Börja era turer på ett mjukt underlag då asfalt sliter hårt på hundens trampdynor, hård packad grusväg eller motionsslinga kan vara bra att börja på.

Viktigt är att inte börja för tidigt att träna med hunden. Låt den få växa till sig och bli vuxen innan ni ger er ut på cykel. Ta det lugnt den första tiden så hunden hinner anpassa sig och bli så bra tränad som möjligt. När ni väl är i gång så kommer ni att få många härliga stunder tillsammans med cykeln och era turer. Lycka till med era motionsturer och glöm inte reflex både på dig som cyklar och på hunden om ni ger er ut på kvällstid då mörkret lagt sig.