När man får hem sin valp vill man bara gosa och leka med den. Men efter den har blivit hemmastad måste man börja med grundlydnad. 

Att hunden lär sig att lyda dig är inte bara för att underlätta er vardag. Det handlar också om att lära hunden vilken plats den har i flocken. Den kommer att trotsa dig och testa sina gränser. Får den inget mothugg kommer hunden att anta att det är han eller hon som är flockledaren och ert förhållande kommer att förstöras.

Det första man kan lära den är att lyssna på sitt namn men det brukar hända naturligt så länge man håller sig till att endast kalla hunden vid ett namn och inte ger den en massa smeknamn när man ropar på den.

Sedan kan man gå vidare och lära den sitt och ligg samt att komma när man kallar. Dessa saker brukar gå fort men tänk på att hundar tänker inte på samma sätt som oss. Lär du hunden att sitta när de står i köket och tränar kommer den inte koppla det till att den alltid ska sitta när du säger det. Den tror att den ska sitta när du säger det i köket. Så fortsätt att träna ordet sitt hos vänner, när ni är ute och promenerar, i andra rum i huset. Till slut förstår hunden att ordet sitt alltid betyder att den ska sätta sig ned, vart ni än är.

Så måste man göra men nästan alla kommandon men vissa hundar snappar upp fortare än andra att ordet alltid betyder samma sak.

Tänk också på att träna noggrant hur hunden ska gå i koppel så den inte drar. Det kan nämligen skada hundens nacke och hals i längden.