Hundar som är ensamma hemma under lite längre stunder kan behöva något att göra men ibland kan det vara svårt för de små liven att själv ta initiativ att leka. Att ge dem en aktiverande leksak kan då vara precis vad som behövs.

lekfull hund

Aktiveringsleksaker för hundar består oftast av någon form av behållare som vi ägare kan fylla med godis som sedan blir lite av en utmaning för hunden att få ut. Beroende på utformningen så kan hunden behöva bita, klämma, skaka, vända eller putta på hela eller en del av leksaken för att få ut godisbiten. Detta kan ge hunden många minuter av underhållning. Vad finns det då för olika typer av aktivitetsleksaker för hundar?

Enkla gör-det-själv lösningar

En av de mer klassiska aktivitetsleksakerna är att fylla en toalettpappersrulle med godis för att sedan vika och tejpa ihop ändarna. Detta paket får sedan hunden bita och dra isär för att komma åt godiset som är gömt inuti. Även om det kan vara en bra nödlösning så är det inte det bästa valet i längden. Varje toalettrulle fungerar som du kanske förstår bara en gång och det leder alltid till mycket skräp att städa upp. Även om hundens glädje över påhittet lätt gör det värt det ändå. Det är också en billig variant av aktivitetsleksak då tomma toalettrullar är något vi alla har hemma.

Riktiga leksaker

Det finns en stor mängd färdiga leksaker på marknaden idag som både ser roliga ut samt ger hunden en bra utmaning. Kong är ett märke av leksaker där vissa modeller till och med är designade att göra mer nytta än att bara aktivera hunden! Häromi har på sin sida en stor mängd modeller var av en har skåror som fylls med Kongs leverpasta och som hunden sedan får rensa rena. För att lyckas med detta använder hunden tänderna som då poleras och rengörs mot skårornas kanter. Perfekt om hunden brukar få problem med tandsten.

Dragleksaker

Många hundar tycker om att kämpa och dra i saker. Det finns många olika typer utav leksaker som lämpar sig för den typen av lek. Det finns tvinnade snören med en boll i ändan exempelvis, dessa kastar man så att hunden får hämta den och sedan belönas den med lite dragkamp när den kommer tillbaka med leksaken till matte eller husse. Bollen tillsammans med tyngden i snöret gör oftast att den även är lättare att kasta och komma långt utan alltför mycket kraft. Det finns också gosedjur som tål lite tuffare tag vilket många gånger kan behövas. Man kan också enkelt göra en dragleksak själv, genom att använda några gamla slitna T-shirt eller lakan och klippa breda remsor som man sedan flätar hårt tillsammans.

Återbruk

En annan gör det själv variant på aktiveringsleksak, kan vara petflaskan. De äldre modellerna med hårdare plast fungerar allra bäst till detta. Ta en eller flera flaskor och borra ett så pass stort hål att du kan trä igenom en pinne. Sätt hålet en bit ovan mitten, så pass högt upp att botten på flaskan hamnar nedåt. Trä sedan pinne genom hålet på flaskorna eller flaskan och häng upp konstruktionen mellan exempelvis två stolar. Stoppa sedan i ett par godisar i varje flaska och visa hunden på dom. Låt sedan hunden lista ut på egen hand hur den ska bära sig åt för att få sina godisar.Tänk på att flaskan blir vass om hunden bestämmer sig för att tugga på den så lämna inte hunden ensam med leksaken.

Motion för hjärnan

Tänk på att en aktivitetsleksak, även om den tar tankekraft av hunden och gör den trött, inte är någon ersättning för den dagliga motion en hund måste ha. Däremot är det ett bra hjälpmedel om man har en mer krävande hund som behöver mer hjärngympa och vid rehabilitering då hunden inte får anstränga sig alltför mycket rent fysiskt.