Agility är en hundsport där hunden med sin förare ska ta sig på kortast tid, utan fel, runt en uppbyggd bana. Sporten är väldigt populär i Sverige och i den tävlar många olika hundraser. Agility är en sport som är roligt för alla, både hunden och dess ägare.

Sporten kom till i slutet av 1970-talet i England och i mitten av 1980-talet kom den till Sverige för första gången. Sporten går ut på att på kortast tid, utan fel eller vägringar, ta sig runt en bana. Här gäller det att samarbetet mellan hund och förare funkar och det krävs en hel del träning för att hela banan ska fungera felfritt. I  Sverige har vi idag många framgångsrika ekipage som både tävlar nationellt och internationellt.

Agility

Sporten är väldigt rolig, för alla, även de som tittar på. Det är en uppvisning i sig där hunden och dess förare får visa sina skickligheter och visa hur deras samarbete fungerar. Hindren som används är allt ifrån klassiska hinder till vippbrädor, tunnlar och slalomhinder. Det är en tävlig med fart och fläkt och det syns hur kul hundarna tycker att det är.

Börja träna Agility

Om du är sugen att börja med sporten är det några saker som kan vara bra att ha med sig i bagaget. För att få börja träna Agility krävs det att hunden är frisk och minst 12 månader. Det gäller att hunden lyssnar till dina kommandon, är lyhörd och har god samarbetsvilja. Finns inte allt till en början går det alltid att träna då du tränar på banan. Denna sport ger god kondition, både för hund och förare, det är en sport med fart och det gäller att som förare orka hinna med hunden. I Agilityträningen gäller det att ha god kontakt med sin hund och träningen innehåller många olika delmoment där explosivitet, precision och fart kombineras.

Tävla i Agilty

För att få börja tävla inom sporten måste din hund vara mins 18 månader och du som ägare måste vara medlem i en klubb inom Svenska Kennelklubbens organisation. Vid tävling måste alla hundar ha en tävlingsdagbok där domare mäter in vilken klass hunden ska tävla i. Både registrerade och oregistrerade hundar får vara med och tävla men är din hund oregistrerad behöver den en tävlingslicens hos Svenska Kennelklubben.